Tuesday, November 23, 2010

Al kesah mencari keje..=p

hello2 baby2 bloggers n followers..hahaha..(baby lg ke)...xpe la kan...manje g2..hahaha

Haa..entry bru....syiok nak share ngan u olzz alkesah aku n akak aku yg bersungguh2,bermati2(ceyt..nmpak mcm smgt gile) n x penat2 berusaha nak penuhkan mase cuti sem ni ngan aktiviti mencari keje...

nak tawu tempat keje pe yg kitorg cari???hehe....jap2..tgk bwh ni...



haa...ni la...restaurant OLD TOWN WHITE COFFEE tempat yg mule2 aku n akak aku g...hahaha..terletak di area nilai(dpn je ngan GIANT nilai)...

ktorg bajet nak cari keje n konpem dpt ari2..pakai santek2...(pdahal mintak keje jd kuli)..ahhahaa....ktorg brani mintak sbb ade iklan JOB vacancy terpampang kat dpn kdai tu..huuk2...semgt ni masok...tp seblm masok plan dlu ngan idea akak aku yg bajet kaya ni...

AKAK: weyhh..kite masok,jgn buat mcm nak cari keje sgt..kunon2 g mkn minum la...taw..pastu bler dye dtg( org mek order) kite tanya la..tp jgn la buat2 mcm nak sgt..hahahaa.

AKU: ha..ye la..(aku gak nak kne bayor).hahaha

plan baik punye...semate2 nak tanya keje terpakser inccured cost mkn minom yg mahey gak la bg aku yg xberduit ni..hahaha....last2..

MANAGER O.W.C: sorry ye..kite xnak amek pkerja utk sebln je..atleast 3 months..

hadoiii...bkn kene reject taw..hahah..ktorg yg xnak..dorang nak ktorg keje...ahhaa(bajet bgus)..hahaha

pastu keluar la ngan hampa gak ar..rate basic pay dye mahey gak...RM5 sejam..oke kan??hurmm..xpe2...mane plak ktorg g cari keje...next..




hik2..kedai F.O.S ni dkt2 ngan situ gak...try jela tanya kan..ni pon same la cam O.W.C..ni mayb sbb keje camni ade record...so,..nak uruskan SOCSO ke ape kan..susa la if org keje kejap2..soo...xberjaya....

try plak area umah lame aku kat KLIA...hahaha...same gak..akak aku nye plan...xlain..buat2 g mkn..hadoyy...tu blom tentu dpt tu..tp duit habes myk..ahhaha.....tgk ni..



nama restaurant ni LA SAZE..xtaw la pe maknenye kan..hahaha..ala2 Secret recipe sket...haaa..tudia....ni la cost2 kami berdua semate2..hanya nak tye.."ADE KEJE KOSONG X"
hahahahaa..punye la xnak malu..hahaha..ice lemon tea la..sosej bagai...ahhahaha..mhal tawu x..hahaa.



hihi..aku pon nak jgk taw...hahaha...keje ni pon rasenye xperlukan pekerja yg ramai sbb cafe ni pon cam kecik je...hihi...ktorg nak keje kalo leh dua org skali..nak shift pon skali(ceyt..demand tu..g bkk cafe sndiri la..)hahaha

Last restaurant yg ktorg cari adalah restoran SERAI namenye...hahaha...utk pengetahuan korang mmg kami hanya cari kedai mkn minum sbb nak saving duit mkn minum time keje..hahaha..

pegi punye g..tgk2 anak tokey kedai lak ade..trus batal niat nk keje kat c2..(anak tokey tu berknan kat akak aku dlu)..ahahaha...so ape agie..melantak agie..

n FYI lg...kedai ni adalah tmpat yg penah aku keje as waitress time cuti pnjg pas spm 2...penat woo...n aku pon da knl segala tukang masak...n juge owner kedai mkn ni..owner kedai ni adalah..seorang yg berpangkat DATO' n bini dye opkos la DATIN kan...hahaha..dorang ni da bersara dr keje2 susa dorg kowt..so bkk la restaurant...

org lain(pekrja) sebuk dok pggl "dato' n datin" aku je dye bhsekan diri die aunty(DATIN tu)..hahaha..mayb sbb kampung dye dkt ngan kampung mak aku kot..hahaha...

So...pas je kedai SERAI 2..aku n akak bertekad..dok umah je la...hahahaa...wat kebajikan kat umah bak kate mak aku..hahahahaha...adoy...mmg xde income la...so..xde wet pasni diam2 jela...huk2..pape pon..pengalaman ni kelako sgt..hahaha....pape pon..atleast ktorg da penuhkan aktiviti yg ber pekdah...kan2...hihi,,

Pasni nak fokis blajo kete lak..nak amek test JPJ xlame agie..doakan aku ye..=)

4 comments:

PendekarPetai said...

duk umah gemukkan bdn jer cik biela oi.... haha

Biela said...

cek petai...tawu xpe..xlarat da dok umah ni....huhuh

Nica said...

hi ! muka u ada iras sheila la.. chumell :)

~Nani3@InTaN~ said...

xpe lah pengalaman cari keje sudah..huhu...ngutuk aku bukan men haaaa