Thursday, June 17, 2010

Bangsa Melayu Yg SoMbONG!!!

hye guyz..today aku bosan lak...saje nak menyinggah ke laman blog aku ni..tetibe aku tringat ade 1 crite yg aku nak kongsi yg berlaku depan mata aku..hehehe..

Mesti org2 sume tertanya2 aku nye tajuk entry ni mcm menghina bangsa aku sendiri iaitu bangsa melayu..ni aku cite pasal sorang anak bgse aku sendiri yg sombong didpn khalayak ramai...menunjukkn die ni xde langsung sikap yg bgus terhadap kaum lain...

Alkisahnya berlaku kat akademi memandu tempat aku blajar kete n moto utk amek lesen 2..hehehe
kebetulan time 2 waktu rehat disana...lepas je mkn aku dok stay je kat kantin 2...smbil menikmati air sirap..bosan sbb aku sorang2 je...xde kwn...

then..dtg la sorang pompuan berbangsa melayu..free hair dan mkenye xreti nak senyum mcm hampes..n die amek mknn n dok depan meja aku dudok 2,..then plak dtg sorang perempuan China yg mungkin sebaya dgnnye gak..(lebih2 kurang umo aku gak la kot)mkn kat seblah die...dari segi riak wjh wanita china 2 nampknye peramah n berpegang teguh ngan agama die kowt..aku wat interpretation sendiri sbb B4 die mkn die berdoa jgk(ikot agama die)..

Yg melayunye lak aku xnmpak pon bace doa mkn..huu..ni la bezanya...
Time dowang tgh mkn 2..aku tertarek tg dua2 org ni...sbb ape....YA ALLAH,betape malunye aku melihat bangse sendiri wat perangai sombong gile VAVY!!

Kayh,camni la...nak jdkan citenye..si China ni orgnye agak ramah n suke bertanya..mayb la sesetengah org xsuke org yg byk tye..tp apalah slah kalau kite beramah mesra n jgn sombong sgt mke2..kalo korang nak taw dua2 org ni berborak la..tp dua2 tumpukan nasik yg dorang mkn 2..maknenye xde la interaksi mke..

si Cina:eh,kamu masih belajar ke sudah kerja?

Melayu: Blajar..

Cina: Kamu belajar mana?

Melayu: Johor...

Cina:oo..jauhnya...kamu blajar dijohor dimana tempatnya?

Melayu: batu pahat..

Cina: oo..sy taw itu batu pahat,,sy pernah praktical di hosptal batu pahat...

Melayu: oo...

Okehh..ni antaranya perbualan mereka..hadoy..byk ag..tp mls nak taip da...bygkan la sepatah je die jwap melayu ni dgn mke yg agak sombong sambel wat mulot yg aku terperasan die ckp.."byk tanye la plak die ni"huhuhu

eiii,..nak lempang lak aku tgk..bajet giler...aku ni bkn nak kate pe..if kite xske skali pon jgn tnjukkan sgt mke 2...aku malu la tgk bangse aku cam 2..bapak la...sombong..sian china 2 aku tgk..bkn main die cube ramah..huhu...camni la antara sbb yg boleh wujudkan permusuhan antara kaum....huhu..sikap mcm ni x gemar aku tgknye...

Harapan aku utk sume yg bace..jgn la ade sikap mcm ni terutama kaum aku sendiri...huhu...kwn biar beribu..ok...=)..ni je aku nak share..renung2 kan la

4 comments:

Anonymous said...

haha..2 r namenye bajet bagus..slayaknye kpale dye kat bwh tapak kaki aku..haha..bia la dye..org riak mcm ni xkan kmane..or myb dye period kowt..haha..tp kalo aku,org cmtu aku xtgk lgsg muke dye..nk muntah..coz org yg xreti hormat org laen n bajet nk mmpos 2 xkmane pown n 1 hari nnt dye akan kene gak balasan..huhu..teremo plak..mmg pantang gler org camtu..haha

nas said...

geram gak org cam2....sombong!!! huhu...tapi aku dlu agak nseb bek ar coz tyme amek lesen tue, dak melayu lelaki sebaye ngan aku sembang2 ngan aku...syiok gak..xde ar bosan2...tapi ramai yang sombong gak....ikot ar...

Biela said...

2 la pasal...kalo kowang tgk mke die lg cam gram..huhu...org mcm 2 mmg xley buat kwn la..huhu...naseb bek la cine 2 xprasan mke die..if x mst kecik ati gak..huhu....

Muhamad Hafiz said...

racist.. haha